MoA: Situační zpráva o Ukrajině: Zelenského propagandistické výstupy vedou k jeho úpadku

Na počátku roku 2022, na začátku války na Ukrajině, si vláda prezidenta Zelenského monopolizovala veškeré televizní zpravodajství:

Od prvních dnů ruské invaze v roce 2022 měli obyvatelé Ukrajiny přístup k jedinému zdroji televizního zpravodajství – celodennímu vysílání plnému záběrů ukrajinských tanků ostřelujících ruské pozice, zdravotníků operujících v blízkosti fronty a politických vůdců shromažďujících podporu v zahraničí.

Tento pořad, Telemaraton United News, byl hlavním nástrojem ukrajinské informační války a vládní představitelé, kteří v něm pravidelně vystupovali, jej chválili za jeho roli v boji proti ruským dezinformacím a udržování morálky.

„Je to zbraň,“ řekl loni v lednu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj o pořadu, který společně produkují a nepřetržitě vysílají největší televizní kanály v zemi.

Telethon, jak se mu na Ukrajině říká, se stal jediným zdrojem zpráv v ukrajinském éteru. Částečně jej financoval ukrajinský režim. Brzy se vyvinul v hlavní kanál, kterým ukrajinská vláda šířila svou propagandu. Neustále prezentovala údajné ukrajinské úspěchy a zesměšňovala schopnosti Ruska.

Mnohým Ukrajincům namluvila, že jejich země může válku vyhrát.

Ale od té doby, co tolik propagovaná „protiofenzíva“ 2023 selhala, se od ní lidé odvrátili.

Několik málo lidí se stále drží. Při nedávné debatě s vojenskými důstojníky na Ukrajině se jeden uhrovitý mladík, opilý dezinformacemi Telethonu, zeptal jednoho z ukrajinských důstojníků na „špatnou kvalitu ruských zbraní“.

Dostalo se mu nečekané odpovědi. (Video z této výměny názorů jsem viděl na Twitteru, ale nedaří se mi ho znovu najít).

O výměně informovala Strana, ukrajinská zpravodajská služba zakázaná na Ukrajině a v Rusku (strojový překlad):

Mezitím ukrajinská armáda diskutuje o tom, že na konci druhého roku války je ruská armáda lépe vyzbrojena a vybavena než ukrajinská. Uvedl to velitel praporu třetí útočné brigády (jedné z hlavních úderných sil Ozbrojených sil Ukrajiny) Rollo.

Takto odpověděl na otázku, jaké je průměrné vybavení ruské armády a „o kolik je horší než naše“.

„Ruská armáda není o nic horší než ukrajinská, dokonce je lepší. Technologicky lépe vybavená, má více techniky, lepší zbraně, lepší vybavení než ta ukrajinská. Proč si myslíte, že jsou horší? To je dokonce nějaké ponížení, které se ukazuje jako naše. Něco jako „do pr**le, bojujete proti zákonu a nemůžete nic dělat?“. Ale protože jsou silnější – to je objektivní, “ řekl Rollo.

Podle něj mají Rusové nejen lepší vybavení, ale také státní programy na vybavení a zajištění armády.

„Nepodceňujte protivníka, je to velmi vážný soupeř. Vážnější než většina armád na světě. Zacházet s nimi jako s dol***bama a lo*ama, to je to, co děláme, dol***oby a lo*i, když to děláme,“ dodal Rollo.

Jiní velitelé radili vypnout doma telemost, který podporuje představu, že ruská armáda je slabá.

(Nevím, co znamená „dol***bam“ a „lo*am“, ale nezdá se, že by to byla pěkná slova).

Třetí útočná brigáda je součástí AZOV, fašistické organizace, která se za Zelenského režimu exponenciálně rozrostla.

Jestliže i její ideologicky pomýlení důstojníci otevřeně přiznávají, že ruské síly jsou jim nadřazené, představte si, jak se cítí průměrný ukrajinský voják na místě, pokud jde o šance jeho země vyhrát válku.

Na začátku března 2022 jsem varoval, že lži války nevyhrávají. Ukrajinská propaganda s podporou západních médií, neokonzervativní ISW a dezinformační pobočky britského ministerstva obrany byla plná lží a přehánění. Skutečná válka se však prohrává na bojišti a postupem času prosakuje její realita.

Telethon ztratil svou užitečnost kvůli neustálým dezinformacím, které šířil. Jeho sledovanost klesla na 10 %, protože Ukrajinci nyní získávají zprávy z Telegramu a televizory ladí na reality show a další odbočky na různých kanálech.

To, že se toho konečně chopil deník New York Times, lze interpretovat jako snahu americké vlády ještě více se distancovat od Zelenského režimu na Ukrajině:

Další obavou je, že se Telemarathon proměnil v PR operaci pana Zelenského, který zůstává nejdůvěryhodnější politickou osobností na Ukrajině, ale v posledních měsících zaznamenal pokles své popularity.

Z údajů, které sestavil pan Kulias, vyplývá, že členové strany Sluha lidu, strany pana Zelenského, tvořili v roce 2023 více než 68 % politických hostů pořadu, přičemž tento podíl v průběhu roku neustále rostl. Služebník lidu kontroluje polovinu křesel v parlamentu.

„Je to jako jednotný názor,“ řekl 41letý právník Andrij Chantil o Telemaratonu během nedávného večera u Zlaté brány, zrekonstruované brány, která ve středověku označovala vstup do Kyjeva. „Není to zrovna to, co potřebujeme. Není to užitečné.“

Tento útok na Zelenského propagandistický kanál přichází v době, kdy dochází k nové roztržce mezi prezidentem a velitelem ukrajinských sil kvůli dodatečné mobilizaci 500 000 mužů. Zelenski prohlásil, že tím bude splněn požadavek, který vznesla armáda.

Generál Zalužnyj toto tvrzení veřejně odmítl:

V reakci na nedávná prohlášení naznačující možnou mobilizaci až půl milionu lidí na Ukrajině vrchní velitel ozbrojených sil Valerij Zálužný uvedl, že vojenské velení o mobilizaci formálně nepožádalo.

„Vojenské velení nepodalo [úřadům] jedinou žádost o jakékoli údaje. Vojenské velení nadále plní funkci ochrany státu a v souladu s tím formuje své požadavky na munici, zbraně a lidské zdroje,“ prohlásil Zalužnyj během celostátního telemostu.

„Děje se tak průběžně, ale neprovádíme [tyto požadavky] v nějakém samostatném formátu tím, že bychom je předkládali vládě nebo Nejvyšší radě,“ dodal.

Zelenského pokus přenést mobilizační odpovědnost na Zalužného selhal. Jakmile realita prohrané války vybublá na povrch, jeho rating u veřejnosti klesne na nové minimum.

Gordon Hahn popisuje atmosféru na Ukrajině jako předrevoluční:

Kyjev je nyní zachvácen krizovou politikou. Ukrajinské obranné linie a armáda se pomalu hroutí a mezi nejvyššími vojenskými veliteli i napříč politickou elitou panuje extrémní nespokojenost, ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj bojuje o své politické i osobní přežití. A co je ještě důležitější, sázky nemohou být pro majdanskou koalici nacionalistů, neofašistů, korupčníků, nových oligarchů a příležitostných republikánů vyšší. Mezitím mladému ukrajinskému státu, založenému na dosud špatně konsolidovaných kvazirepublikánských institucích a nacionalistické ideologii, hrozí rozpad, rozpuštění, a dokonce zánik. Je obklopen rostoucími hrozbami: ruskou armádou, rozhněvanými ukrajinskými vojáky a veliteli, finanční a hospodářskou neschopností a rozháraností Kyjeva, lidovým zoufalstvím a rizikem palácových nebo vojenských převratů, dokonce i nové „haličské“ občanské války.

Brzy se něco zlomí.

Telethon, který Zelenskému pomohl získat pozornost a obdiv lidu, nyní vede na cestu k jeho úpadku.

Pochybuji, že na konci letošního roku bude ještě prezidentem Ukrajiny.

Vložil b dne 4. ledna 2024 v 10:21 UTC

Překlad Deepl

Zdroj

Design a site like this with WordPress.com
Začít