Larry Johnson: Stručná historie NATO a Ukrajiny

Dnes, 3:08

Pokud jste si mysleli, že působení vojsk NATO na Ukrajině je něco, co se rozvinulo po převratu na Majdanu v roce 2014, zamyslete se znovu. NATO se na Ukrajině motá už od roku 1991. To je 33 let pro ty, kteří mají problémy s matematikou.

Než se do tohoto tématu ponořím, zúčastnil jsem se webináře Zoom pořádaného Evropským sdružením na obranu menšin, který se konal v řeckých Aténách. Téma – Ukrajina: Téma: Hledání mírového řešení vojenského konfliktu.

Nahrál jsem video, které replikuje mé poznámky pro tuto skupinu. Nevím, zda mají v úmyslu video z konference zveřejnit, proto jsem nahrál vlastní verzi:

https://www.bitchute.com/embed/SsTyDG_70mk/?feature=oembed#?secret=YfhRGn9Ejc

Uvědomil jsem si, že nemám úplný přehled o historii NATO s Ukrajinou. Tak jsem začal pátrat. Jak jsem poznamenal v úvodním odstavci, NATO začalo strkat nos do ukrajinského šapitó v roce 1991, kdy se Sovětský svaz rozpadal ve švech. Neberte mě za slovo. Zde je rozšířená citace z Příručky NATO z roku 2005:

Historie NATO a Ukrajiny (NATO Handbook 2005) – Formální vztahy mezi NATO a Ukrajinou začaly v roce 1991, kdy Ukrajina vstoupila do Severoatlantické rady pro spolupráci (později nahrazené Euroatlantickou radou pro partnerství) ihned po získání nezávislosti po rozpadu Sovětského svazu. V roce 1994 se Ukrajina jako první členský stát Společenství nezávislých států (SNS) připojila k Partnerství pro mír (PfP). V průběhu 90. let země rovněž prokázala své odhodlání přispívat k euroatlantické bezpečnosti podporou mírových operací pod vedením NATO na Balkáně. Dne 9. července 1997 podepsali v Madridu ukrajinský prezident a hlavy států a vlád NATO Chartu o výrazném partnerství mezi NATO a Ukrajinou. Ta poskytuje formální základ pro vztahy mezi NATO a Ukrajinou a byla příležitostí pro členské země NATO potvrdit svou podporu ukrajinské svrchovanosti a nezávislosti, územní celistvosti, demokratickému rozvoji, hospodářské prosperitě a statusu státu bez jaderných zbraní, jakož i principu nedotknutelnosti hranic.

Aliance je považuje za klíčové faktory stability a bezpečnosti ve střední a východní Evropě a na celém kontinentu. Charta rovněž zřídila Komisi NATO-Ukrajina (NUC), která je rozhodovacím orgánem odpovědným za rozvoj vztahů mezi NATO a Ukrajinou a za řízení aktivit spolupráce. Poskytuje fórum pro konzultace o bezpečnostních otázkách společného zájmu a jejím úkolem je zajistit řádné provádění ustanovení Charty, hodnotit celkový vývoj vztahů mezi NATO a Ukrajinou, provádět průzkum plánování budoucích činností a navrhovat způsoby zlepšení nebo dalšího rozvoje spolupráce. Odpovídá rovněž za přezkum činností spolupráce organizovaných v různých rámcích, jako je Partnerství pro mír, jakož i činností ve vojenské sféře, rozvíjených v rámci ročních pracovních plánů prováděných pod záštitou Vojenského výboru s Ukrajinou. . . .

Ukrajina byla jednou z prvních zemí, která v roce 1997 otevřela diplomatickou misi při NATO, a v roce 1998 byla otevřena vojenská styčná mise. Ukrajinský vojenský personál rovněž působí v koordinační buňce partnerství, která se nachází na vojenském operačním velitelství NATO v belgickém Monsu. V květnu 1997 otevřelo NATO v Kyjevě Informační a dokumentační centrum (NIDC). Úkolem tohoto střediska je poskytovat ústřední bod pro informační aktivity, jejichž cílem je propagovat vzájemné výhody partnerství Ukrajiny s NATO a vysvětlovat ukrajinské veřejnosti politiku Aliance. Centrum se snaží šířit informace a podněcovat diskusi o otázkách euroatlantické integrace a bezpečnosti prostřednictvím publikací, seminářů, konferencí a informačních akademií pro mladé studenty a státní zaměstnance. Kromě toho středisko nedávno otevřelo řadu informačních míst v několika regionech země mimo Kyjev. V dubnu 1999 byla v Kyjevě zřízena civilní styčná kancelář NATO (NLO), která přímo spolupracuje s ukrajinskými představiteli a podporuje je v plném využívání možností spolupráce v rámci Charty NATO-Ukrajina a programu PfP. Aktivně podporuje úsilí Ukrajiny o reformu obranného a bezpečnostního sektoru, posiluje spolupráci v rámci akčního plánu a usnadňuje kontakty mezi NATO a ukrajinskými orgány na všech úrovních. Úřad má rovněž vojenský styčný prvek, který úzce spolupracuje s ukrajinskými ozbrojenými silami s cílem usnadnit účast na společném výcviku, cvičeních a mírových operacích pod vedením NATO. V srpnu 2004 byla také otevřena Kancelář obranné dokumentace NATO-Ukrajina, která má zlepšit přístup k dokumentaci pro jednotky a štáby ozbrojených sil zapojené do aktivit PfP.

Podívejte se na Chartu o výrazném partnerství mezi Organizací Severoatlantické smlouvy a Ukrajinou z roku 1997.

Ukrajina podala v roce 2002 oficiální žádost o zahájení procesu vstupu do NATO. To se shodovalo s iniciativou Vladimira Putina zbavit ruské oligarchy, kteří se rádi vměšují do domácí politiky, jejich majetku. To také rozzlobilo západní oligarchy, kteří se olizovali, aby získali kontrolu nad rozsáhlými zásobami ruských přírodních zdrojů.

Vojenská cvičení s Ukrajinou byla zahájena v roce 2005 po oranžové revoluci. Probíhají nejméně dva typy vojenských cvičení – Rapid Trident (každoroční společné cvičení se silami NATO) a mise určená pouze pro USA – JMTG-U, což je zkratka pro Joint Military Training Group – Ukrajinská. Iniciativa JMTG-U měla základnu v Javorově na západní Ukrajině.

Vzpomínáte si na Javoriv? Rusko jej 13. března 2022 zasáhlo hypersonickou raketou. Wikipedie si hraje na hloupou a předstírá, že Javorov byl jen nějaká normální základna:

V objektu sídlí Mezinárodní centrum pro udržování míru a bezpečnost v rámci programu Ukrajina-NATOPartnerství pro mír a Národní vojenská akademie hejtmana Petra Sahajdačnyje.

Jak se ale dočtete a uvidíte v následujících citacích a videích, Javorov byl centrálou NATO na Ukrajině a byl hlavní základnou pro americké vojáky, kteří byli v průběhu let dočasně vysláni na Ukrajinu za účelem výcviku ukrajinských sil. Když na něj Rusko v březnu 2022 udeřilo, velitele NATO to k smrti vyděsilo. Uvědomili si, že jejich vojáci už nejsou na základně, která hostila vojáky NATO a USA nejméně 16 let, v bezpečí.

Zde je video z prvního vojenského cvičení Rapid Trident.

Neměl jsem čas provést důkladnou rešerši všech cvičení NATO a USA na Ukrajině – pokud má někdo z vás volný čas, prosím, zapátrejte; rád bych dal dohromady kompletní seznam všech vojenských cvičení NATO a USA uskutečněných na Ukrajině od roku 2005. Mám podezření, že jich je více než 40, ale v tuto chvíli je to jen odhad. Zde je jen ukázka toho, co jsem našel.

Červenec 2006 – V květnu se v Kyjevě uskuteční mezinárodní konference se zástupci 26 členských států NATO; Ukrajina se konference zúčastní. O dva měsíce později bude Ukrajina v rámci programu NATO Partnerství pro mír hostit cvičení „Rapid Trident-2006“ v Národní obranné akademii.

29. října 2014 – Kapitán John Billington, výsadkář 173. výsadkové brigády americké  střelbou během jeho návštěvy Mezinárodního centra pro udržování míru a bezpečnost nedaleko ukrajinského Javoriva. Vojáci ukrajinské národní gardy nacvičovali, jak provádět přesuny pod palbou s použitím ostré munice. Výsadkáři ze 173. výsadkové brigády jsou na Ukrajině, aby cvičili nově zformovanou ukrajinskou národní gardu v rámci projektu Fearless Guardian, který má trvat do listopadu. (Fotografie americké armády: štábní seržantka Adriana Diaz-Brown, velitelství 10. tiskového tábora)

9. ledna 2015 – Americký senátor Jack Reed, vedoucí člen výboru pro ozbrojené služby, navštívil výsadkáře ze 173. výsadkové brigády americké armády, kteří zde cvičí vojáky ukrajinské národní gardy během cesty na pozorování mise Fearless Guardian 1. září 2015.

Fearless Guardian je název iniciativy ministerstev zahraničí a obrany schválené Kongresem, jejímž cílem je výcvik nově zformované ukrajinské národní gardy v rámci Globálního fondu pro mimořádné bezpečnostní situace – Ukrajina. Americká armáda a poskytovaný výcvik probíhají na žádost ukrajinské vlády.

V září 2015 uspořádaly NATO a Ukrajina polní cvičení „Ukrajina 2015“, své třetí společné cvičení v oblasti reakce na mimořádné události, jehož hostitelem byla Ukrajina. Cvičení se zúčastnily týmy z 28 zemí NATO a partnerských zemí.

Září 2017 – Bývalý velitel amerického Centrálního velitelství a poradce ukrajinské vlády, generál americké armády ve výslužbě John Abizaid, a ukrajinský armádní generálporučík Pavlo Tkačuk, náčelník Ukrajinské národní vojenské akademie, se 19. září setkávají s důstojníky bojového výcvikového centra Javoriv během cvičení Rapid Trident 2017 v CTC Javoriv v Mezinárodním centru pro udržování míru a bezpečnost na západní Ukrajině. Rapid Trident je každoroční mnohonárodní cvičení, kterého se účastní přibližně dva tisíce příslušníků ze 14 zemí. Cvičení se skládá z mnohonárodního cvičení na úrovni brigády, které je počítačově podporováno.

Říjen 2021 – Cvičení Rapid Trident 21 navázalo na více než 25 let partnerství mezi USA a Ukrajinou. Prostřednictvím úsilí, jako je Rapid Trident 21 a Joint Multinational Training Group-Ukraine, podporuje americká armáda pokračující výcvikové úsilí a posílení obranyschopnosti Ukrajiny. Rapid Trident 21 byl závěrečnou fází výcviku, neboli vyvrcholením intenzivního a realistického každoročního cvičení, jehož cílem je připravit jednotky ukrajinských pozemních sil na výzvy reálných situací a nasazení.

Joint Multinational Training Group-Ukraine je název mise zaměřené na výcvik ozbrojených sil Ukrajiny.
Na misi JMTG-U dohlíží velitelství výcviku 7. armády, v současné době je obsazena úkolovým uskupením Thunder, 155. obrněným brigádním bojovým týmem, Národní gardou Mississippi.

S těmito informacemi je jasné, že Ruskem deklarovaný cíl „demilitarizace“ Ukrajiny znamená také ukončení činnosti sil NATO a USA uvnitř Ukrajiny. Pokud je Macron natolik hloupý, že na Ukrajinu vyšle tisíce francouzských vojáků, zjistí, co se stalo Napoleonovi v roce 1812. Když vás ruský medvěd kousne, a utrhne vám prdel.

Překlad Deepl

Zdroj

Design a site like this with WordPress.com
Začít