Larry Johnson: Má CIA spojitost s teroristickým útokem v Crocus City Center?

Larry Johnson / Dnes, 3:50

Skutečný život je lepší než filmy. O tom není pochyb. Dnešní překvapení přichází z Moskvy, kde státní organizace pověřená vyšetřováním závažných zločinů oznámila, že ukrajinská společnost Burisma se podílela na financování teroristů:

Nejvyšší ruský vyšetřovací orgán v úterý oznámil, že zahájil trestní vyšetřování vysokých představitelů Spojených států a členských zemí NATO, kteří jsou podezřelí z „financování terorismu“.

Ruský vyšetřovací výbor, který prověřuje závažné trestné činy, uvedl, že „zjistil“, že peníze od komerčních organizací byly v posledních letech použity k „odstranění významných politických a veřejných osobností“ v Rusku i mimo něj a také k „způsobení ekonomických škod“ zemi. . . .

Nejvyšší orgán činný v trestním řízení jmenoval ukrajinskou energetickou společnost Burisma Holdings jako jednu ze zapletených organizací. Syn amerického prezidenta Joe Bidena Hunter Biden působil v letech 2014-2019 jako člen představenstva společnosti Burisma.

O co tedy jde. O Hunterovi jsme již věděli. Co to má společného se CIA? Říká vám něco jméno Cofer Black?

Mezinárodní energetická skupina Burisma rozšířila svou správní radu o odborníka v oblasti bezpečnosti a strategického rozvoje. Joseph Cofer Black, bývalý ředitel protiteroristického centra CIA a velvyslanec pro boj proti terorismu, se nedávno stal nezávislým ředitelem skupiny Burisma. Velvyslanec Black odešel z veřejných služeb v roce 2005 po třicetileté kariéře a je považován za předního odborníka a významnou osobnost v otázkách americké a mezinárodní bezpečnosti.

Co na to říkáte? Kariérní důstojník CIA, který nemá žádné zkušenosti v ropném a plynárenském průmyslu kromě čerpání benzinu do vlastních vozidel, dostane sladké místo ve správní radě vedle Huntera Bidena. Než se stal členem správní rady Burismy, získal pan Black místo ve správní radě lotyšské banky:

Dne 11. října 2016 se konala mimořádná valná hromada akcionářů akciové společnosti Baltic International Bank (dále jen „banka“), na které byla přijata rozhodnutí o změnách ve složení dozorčí rady banky.

Ke stávajícím členům dozorčí rady Banky – Valērijs Belokoņs, Vlada Belokoņa, Andris Ozoliņš a Dr. Hans – Friedrich Von Ploetz – byl od 1. listopadu 2016 přizván Joseph Cofer Black.

Zdánlivou kvalifikací Cofera Blacka pro působení v dozorčí radě banky byla jeho zkušenost v oblasti boje proti terorismu. V rozhovoru pro podnikatelský časopis DELFI Cofer tvrdil, že má odborné znalosti v oblasti financování terorismu:

Co má protiterorismus společného s bankovnictvím? Jak moc času na to máte? Ve skutečnosti [jsou] si až šokujícím způsobem podobné. Posledních 12 let svého působení [v CIA] jsem strávil v oblasti boje proti terorismu, ale předtím jsem pracoval v jiných oblastech [zpravodajství]. Důležitou věcí v boji proti terorismu je to, čemu nyní říkáme finanční boj proti terorismu. Na začátku mé kariéry se ve finanční oblasti bojovalo proti terorismu jen málo, pokud vůbec. Byla to moje odpovědnost, ale moc se mi do toho nechtělo, protože je to časově náročné, pracné a drahé. Tehdy se totiž snažíte přechytračit a zastavit teroristy dřív, než zabijí lidi.

Ukázalo se, že Cofer lotyšské bance v této záležitosti nijak nepomohl. V roce 2018 byla bance uložena pokuta:

Lotyšský finanční regulátor, Komise pro finanční a kapitálový trh (FKTK), 6. prosince uvedl, že Baltic International Bank (BIB) ukládá pokutu ve výši 1,5 milionu eur „za nedostatky v systému vnitřní kontroly banky“. . .

„V roce 2018 provedla FKTK v Bance kontrolu na místě a také cílenou kontrolu, při které zjistila, že vnitřní kontrolní systém Banky není plně v souladu s regulatorními požadavky upravujícími prevenci praní špinavých peněz a financování terorismu a šíření zbraní hromadného ničení (dále jen AML/CTPF),“ uvedla FKTK.

„Banka nezavedla odpovídající vnitřní kontrolní systém, který by odpovídal rizikům v oblasti prevence praní špinavých peněz a financování terorismu a šíření zbraní hromadného ničení a který by zajišťoval účinné dodržování regulatorních požadavků,“ dodala a vysvětlila, že „v několika případech“ banka nepřijala dostatečná opatření, aby se ujistila, že uvedený skutečný majitel je skutečným majitelem; nezískala dokumentaci a nepřijala nezbytná opatření, aby se ujistila o původu finančních prostředků na účtech svých klientů, a nedokumentovala závěry; nezajistila odpovídající a kvalitní zesílenou hloubkovou kontrolu klienta; řádně nerozhodla o ukončení obchodních vztahů s klienty a v obzvláště odsouzeníhodné poznámce „nevěnovala dostatečnou a zvláštní pozornost netypickým velkým, složitým, vzájemně propojeným transakcím bez zjevného ekonomického účelu nebo jasného právního účelu“. „

Vrátíme-li se k obviněním vzneseným ruským vyšetřovacím výborem, pak pokud byl Cofer Black členem správní rady Burismy v době, kdy byly finanční prostředky z Burismy převáděny skupinám napojeným na teroristy, je zcela pochopitelné, že se Rusko přikloní k názoru, že CIA je přinejmenším nepřímo zapletena do teroristických útoků v Rusku. Škoda, že si ta lotyšská banka místo Cofera nenajala mě a mého partnera. Ve skutečnosti jsme pro banky a investiční firmy napsali a zavedli programy shody s předpisy, které je od podobných potíží uchránily. Nemůžu se dočkat, až uvidím důkazy.

Dnes několik zajímavých a neobvyklých rozhovorů. První byl s Marcosem Soaresem, Brazilcem, který žije a pracuje v Itálii. Druhý byl se Sarah z DD Geopolitics. Diskutovali jsme o vazbách CIA na teroristické organizace.

Překlad Deepl

Zdroj

Design a site like this with WordPress.com
Začít