HELMHOLTZ SMITH: SLEČNA HAVISHAMOVÁ A ZÁPAD

Včera, 22:41

Slečna Havishamová je postava z románu Charlese Dickense Velká očekávání. Je to bohatá žena, která byla v den své svatby odkopnuta a podvedena. Od toho dne nedopustila, aby se něco změnilo. Svatební hostina tam zůstává ležet, tekutiny se vypařily, stříbrné příbory zkorodovaly, dorty a jídlo shnilo; je zaplevelena škůdci a pavučinami. Stále nosí své svatební šaty, špinavé a potrhané. Ten den zůstal zachován, ztrouchnivělý a zrůdný. Čas a události kolem ní plynou dál, ale její minulost je její přítomností a její žalostnou budoucností.

Bude tohle za padesát let Západ? Obklopen rozkladem a špínou, ale stále lpící na své minulosti? Vykřikující o svých stále tak cenných hodnotách, hlásající mezinárodní řád založený na pravidlech, chlubící se, že je nejlepší v tom a nejvíc v onom, vynášející soudy nad špatným chováním ostatních, sankcionující nevěřící, koupající se ve své mediální zpětné vazbě. Stále nejvyšší HDP v USD! („Big Mac Cricketburgers“ teď stojí 1000 dolarů za kus, v každé kapse je spousta dolarů!)

Ale nikoho ve zbytku světa to nezajímá. Už se posunuli dál. Žádný turista nenavštěvuje plesnivý dům a jeho bezvládné obyvatele. Raději křižují vysokorychlostní železnici z Kapského Města do Pekingu s vedlejším výletem na Bajkal. Kdo by se chtěl nechat okrást v přestřelkách v Amsterdamu, ve stanových městečkách v New Yorku nebo v mačetových gangech v Londýně? Jestli je úterý a nepokoje, musí to být Paříž. Mladí absolventi Harvardu omdlévají ve svých slumech a sní o tom, že se stanou uklízeči záchodů na letišti v Omsku – to víte, plné dávky. Navíc zubař. A z platu si můžete dovolit malý byt.

Směřuje Západ právě sem? Rozdal svou výrobu, jeho ekonomikou je finanční prestiž a honba za rentou. V Edelmanově indexu důvěry dosahuje nejhorších výsledků. (Jak může fungovat volební demokracie, když lidé pochybují o poctivosti voleb a věří, že jejich politici a soudci jsou koupení? Co zbývá bez důvěry?) Bude Západ upadat do budoucnosti, která je jen minulostí a žádnou budoucností? Hnijící svatební dort?

Po neúspěšných válkách se ostatní Západu nebojí, neváží si ho – pokud si ho vůbec někdy vážili – a nedůvěřují mu. Kdo mohl tušit, že Niger se postaví do čela a bude blafovat? Existují jiné, atraktivnější a – což je nejdůležitější – úspěšnější příklady, které lze následovat. Koho zajímá slečna Havishamová a její mauzoleum minulosti?


Samozřejmě je to jen jedna z mnoha možných budoucností – budoucnost Havishamové není nevyhnutelná. Nic není předem dáno, Západ se může změnit. Stále má spoustu zdrojů a talentů. Dole se může stát nahoře. Ale nevidím kolem sebe mnoho věcí, které by naznačovaly, že se tento trend obrátí. Je to příliš velký úkol pro jednoho vůdce nebo skupinu vůdců. Padnout dolů je vždycky snazší než znovu vstát. Ale pokud to upadající Západ celé nesrazí k zemi, myslím, že je třeba vsadit na budoucnost slečny Havishamové.

Návrh na další četbu: Lenokracie.

Překlad Deepl:

Zdroj

Design a site like this with WordPress.com
Začít