Larry Johnson:  Izrael utrpěl velkou ránu, protože Írán upozornil Západ

Larry Johnson / Dnes, 2:41

Spojené státy a jejich smečka pudlíků ve zbytku skupiny G-7 strávily den zlehčováním íránského vojenského úderu na Izrael jako nicotného počinu. To není pravda. Tento útok byl významný jak na taktické, tak na strategické úrovni a je vyzývavým varováním Izraeli i Spojeným státům, aby si nechaly střelný prach v suchu, jinak riskují, že Írán podnikne na Izrael masivní úder, který nebude schopen odrazit.

Írán prozíravě využil omezený roj bezpilotních letounů, řízených střel a balistických raket – všechny načasované tak, aby přiletěly zhruba ve stejnou dobu -, který zahltil Izrael a další systémy protivzdušné obrany aktivované ve snaze íránský útok zmařit. Podle zpráv Írán zasáhl následující cíle v Izraeli:

Nevatimskou leteckou základnu na jihu okupované Palestiny

Letecká základna Ramon na jihu okupované Palestiny

izraelskou přísně tajnou zpravodajsko-špionážní základnu v Džabal aš-Šajchu (hora Hermon) na severu okupovaných Golan.

Velitelství izraelské zpravodajské služby letectva v Tel Avivu

Domnívám se, že Írán se při tomto útoku vytáhl. Jinými slovy, nezahájil útok v plném rozsahu, jehož cílem by bylo zničit základní izraelské vojenské kapacity. Jeho účelem bylo upozornit Izrael a jeho západní podporovatele, že další útoky Izraele budou opětovány ještě masivnější reakcí. A zde je pointa – Izrael nemá zásoby raket Iron Dome a další výzbroje protivzdušné obrany, aby mohl vést trvalé tažení proti koordinovanému útoku více než 1000 bezpilotních letounů, řízených střel a balistických raket.

Izrael také čelí matematickému geografickému problému. Írán je třicetkrát větší než Izrael, pokud jde o čtvereční míle (nebo kilometry). Kromě toho je mnoho klíčových íránských vojenských a jaderných zařízení ukryto hluboko pod zemí uprostřed hor. Pokud se Izrael odváží zapojit Írán do souboje „tit-for-tat“ nebo do útoku a protiútoku, přijde zkrátka. Pokud Izrael nepoužije jaderné zbraně, nemá takovou vojenskou sílu, aby dokázal narušit íránské vojenské a průmyslové kapacity. Írán však takovým omezením nečelí.

Překlad Deepl

Zdroj

Design a site like this with WordPress.com
Začít