Larry Johnson: Navzdory tomu, že Západ trvá na tom, že Írán selhal, udělal v Izraeli to, co měl v plánu

Larry Johnson / Dnes, 4:09

Írán vypálil balistické rakety

Většina západních analytiků dnes střílela zátky od šampaňského a hlásala „masivní“ vítězství Izraele nad kombinovaným útokem íránských dronů, řízených střel a balistických raket na cíle v Izraeli ze 14. dubna. Nevím, zda jsou skutečně tak slepí k tomu, co se stalo, nebo jsou ochotnými účastníky psychologické operace, která má Izrael přesvědčit, že zvítězil a nemusí eskalovat. Bez ohledu na to se zabývejme fakty.

Írán Spojeným státům a několika sousedním zemím přesně řekl, co se chystá udělat. Víme to díky článku ve Financial Times zveřejněnému 12. dubna – 36 hodin předtím, než Írán zahájil útok.

Podle představitelů informovaných o jednáních Írán naznačil spojencům a západním zemím, že na podezřelý izraelský letecký útok na svůj konzulát v Damašku odpoví “ vyváženým“ způsobem, aby udržel na uzdě rozsáhlý regionální konflikt.

Teherán se pravděpodobně nezaměří na izraelská diplomatická zařízení v regionu, uvedl úředník informovaný o rozhovorech mezi Íránem a Ománem, státem Perského zálivu, který často zprostředkovává zákulisní diplomacii mezi Teheránem a Washingtonem.

Americké zpravodajské informace o případném chystaném útoku se zdají být podrobné a konkrétní, což podle úředníků informovaných o situaci dává Izraeli čas na přípravu obrany. . . .

I přímý útok na izraelském území by byl pravděpodobně “ odměřen“ způsobem, který by ukázal silnou reakci, aniž by vyvolal izraelskou odvetu, která by vedla k decimování íránských aktiv v Libanonu a Sýrii, uvedl západní představitel a zároveň varoval, že může dojít k chybné kalkulaci.

Cílem Íránu bylo demonstrovat, že by mohl zasáhnout Izrael, kdyby chtěl, ale poskytoval varování s předstihem, aby měl Izrael čas na ochranu personálu s cílem minimalizovat ztráty. Írán se nesnažil způsobit masové ztráty.

Agentura Reuters dnes poskytla potvrzení zprávy Financial Times:

Turečtí, jordánští a iráčtí představitelé v neděli uvedli, že Írán několik dní před svým útokem dronem a raketami na Izrael poskytl široké oznámení, ale američtí představitelé uvedli, že Teherán Washington nevaroval a že jeho cílem bylo způsobit značné škody. . . .

Íránský ministr zahraničí Hosejn Amirabdollahian v neděli uvedl, že Írán dal sousedním zemím a spojenci Izraele Spojeným státům 72 hodin předem vědět, že údery provede.

Turecké ministerstvo zahraničí uvedlo, že před útokem hovořilo s Washingtonem i Teheránem, a dodalo, že jako prostředník předalo zprávy, aby se ujistilo, že reakce jsou přiměřené.

„Írán uvedl, že reakce bude odpovědí na izraelský útok na jeho velvyslanectví v Damašku a že nepřekročí tento rámec. Byli jsme si vědomi těchto možností. Vývoj nebyl překvapením,“ uvedl turecký diplomatický zdroj.

Není divu, že Bidenovi představitelé vehementně popírají, že by podle zprávy agentury Reuters měli předběžné varování:

„To rozhodně není pravda,“ uvedl úředník. „Nedali žádné oznámení, ani nedali žádný signál ve smyslu … ‚tohle budou cíle, tak je evakuujte‘.“

Teherán poslal Spojeným státům zprávu až poté, co údery začaly, a záměrem bylo, aby byly „vysoce destruktivní“, uvedl úředník a dodal, že íránské tvrzení o rozsáhlém varování může být pokusem kompenzovat absenci jakýchkoli větších škod způsobených útokem.

„Od Íránců jsme obdrželi zprávu v době, kdy to probíhalo, prostřednictvím Švýcarska. Ta v podstatě naznačovala, že po tomto útoku skončili, ale stále se jednalo o probíhající útok. Takže to byl (jejich) vzkaz pro nás,“ uvedl americký představitel.

Prohlášení amerických představitelů již nelze považovat za přesná vzhledem k jejich zavedené historii lhaní. Jedná se o popírání typu „kryj si svůj zadek“. Dovedete si představit, jaké politické pobouření by následovalo, kdyby Bidenův tým přiznal, že měl od Íránu varování? Myslíte si, že turečtí a jordánští představitelé nesdělili Washingtonu, co jim bylo řečeno? Jistěže ne.

Íránský útok v neděli brzy ráno byl symbolickou odvetou. Mulláhové a velitelé IRGC dali Izraeli na vědomí, že na jakýkoli další útok na Írán, zejména na íránské území, odpoví Írán útokem na Izrael. Írán předvedl pozoruhodně sofistikovaný útok s využitím tří různých zbraňových systémů – bezpilotních letounů, řízených střel a balistických raket. Nepoužili přitom své nejmodernější a nejsofistikovanější zbraně.

Bezpilotní letouny byly použity stejným způsobem, jakým se v šachové partii používají pěšci – vylákat soupeře a vytvořit zranitelná místa. Izrael při potírání více než 300 íránských bezpilotních letounů použil přes 700 střel Iron Dome. Proč? Obvykle vypálíte dvě střely Iron Dome na jeden cíl, abyste si zajistili zásah. Totéž platí pro řízené střely.

S jistotou víme, že většina balistických raket zasáhla cíle v Izraeli. Zde je video jednoho z úderů. Írán předvedl pozoruhodně sofistikovanou schopnost – tj. manévrovatelnou hlavici. Všimněte si, že přilétající íránská raketa se vyhne izraelskému zachycovači a zasáhne cíl. Wow!!

Scott Ritter to nejlépe shrnul tímto Xwitterem (vyslovuje se Shitter):

USA mají pokročilý radar AN/TPY-2 X-band umístěný v Har Qeren v Negevské poušti. Jeho úkolem je detekovat odpaly íránských raket a předávat údaje o jejich zaměření izraelským bateriím Arrow a David’s Sling a americkým bateriím THAAD ABM rozmístěným na ochranu citlivých izraelských míst, včetně Dimony a leteckých základen Nevatim a Ramon.

Íránské rakety zasáhly letecké základny Nevatim a Ramon. Nejlepší přehledové radary na světě, které pracují v součinnosti s nejdokonalejší protiraketovou obranou na světě, byly tváří v tvář íránskému útoku bezmocné.

Všichni, kdo se snaží včerejší události přiblížit jako izraelské vítězství, by si měli uvědomit tuto skutečnost: nejlepší systém protiraketové obrany na světě nedokázal ochránit místa, která měl za úkol chránit před útoky íránských raket.

Kdo má odstrašující převahu? Izrael to není.

Souhlasím se Scottem. Izrael a jeho západní spojenci sice prokázali, že jsou zdatní v sestřelování pomalu se pohybujících bezpilotních letounů, ale selhali, když došlo na porážku balistických raket vyzbrojených konvenční výbušnou hlavicí.

Nyní jsme v režimu vyčkávání. Z Izraele přicházejí rozporuplné signály. Někteří trvají na tom, že izraelská odveta je nevyhnutelná. Jiní naznačují, že k odvetě nedojde. Domnívám se, že Izrael ovládají opravdoví šílenci a pokusí se zasáhnout íránské ropné zařízení nebo vojenské zařízení v Íránu. Až se jim to podaří, Írán splní svůj slib a zahájí mnohem větší a ničivější útok na izraelské vojenské a zpravodajské cíle. Tento boj Izrael nemůže vyhrát. Pokud se rozhodne pokračovat v tomto postupu, povede to ke zmaření jeho vojenského úsilí o porážku Hamásu a záchranu všech dosud žijících rukojmích.

O následcích izraelského útoku jsem hovořil se soudcem během našeho pravidelného pondělního ranního rozhovoru.

Překlad Deepl

Zdroj

Design a site like this with WordPress.com
Začít