Andrej Martyanov: A co očekávali?

Dnes, 8:12
Bojovat proti irácké armádě s „opičími modely“ T-72, které Iráčané ani nedokázali pořádně zakopat?

WASHINGTON (AP) – Ukrajina prozatím odsunula na vedlejší kolej americké tanky Abrams M1A1 v boji proti Rusku, částečně proto, že ruské bezpilotní letouny jim příliš ztěžují provoz, aniž by byly odhaleny nebo se staly terčem útoku, uvedli dva američtí vojenští představitelé pro agenturu Associated Press. USA souhlasily s odesláním 31 Abramsů na Ukrajinu v lednu 2023 po agresivní několikaměsíční kampani Kyjeva, který argumentoval, že tanky, které stojí asi 10 milionů dolarů za kus, jsou životně důležité pro jeho schopnost prolomit ruské linie. Od té doby se však bojiště podstatně změnilo, zejména všudypřítomným používáním ruských sledovacích dronů a loveckých zabijáckých letounů. Tyto zbraně ztížily Ukrajině ochranu tanků, když je ruské bezpilotní letouny nebo střely rychle odhalily a pronásledovaly. Pět z 31 tanků již bylo ztraceno v důsledku ruských útoků.


Nakonec je to otázka reputace – člověk může tu „válku v Zálivu – nejlepší událost všech dob“ tlačit jen tak daleko, ale nakonec i fanoušci dostanou závan zoufalství. Výhrady typu „neposlali jsme nejnovější modely, protože by Rusové mohli získat tajemství“ také fungují jen do určité míry, pak už se z toho stává trapná výmluva, což také je, a tanková válka prochází v SMO dramatickou proměnou, přičemž tanky stále častěji nesou protivzdušné clony a nyní i komplexy EW, jak ukázal ruský tank Car:

A to je teprve začátek. Mám na mysli evoluci technických požadavků na obrněné síly, které zdaleka nezastarávají, jak se mnozí fanboyové z médií předháněli v závěrech, ale dostávají pořádnou modernizaci a nikam se neposouvají. Jen je třeba, aby byly dostatečně dobré pro moderní válku, což žádný západní tank, ani jejich super-duper verze nejsou. To vysvětluje i otázku AD NATO. Viděli jsme, co Írán provedl Izraeli a jeho sluhům z NATO. Mezitím – moskevský Park vítězství připravuje svou výstavu obrněné techniky NATO, která se konečně dostala do Moskvy:

Výstava bude otevřena pro širokou veřejnost 1. května, je zdarma.

Exponáty se stále doplňují.
Překlad Deepl

Zdroj

Design a site like this with WordPress.com
Začít