JOHN HELMER: PRVNÍ MÁJ! MAY DAY! OSLAVA PRO RUSKO, NE ZÁTĚŽOVÝ TEST

John Helmer, Moskva
@bears_with

Každé jaro, když už je jisté, že v Moskvě nenapadne žádný sníh, pomáhá připomenout si, co tento svátek znamená, a s nadějí se těšit. Naděje není levná.

V angličtině a mnoha dalších jazycích včetně latiny znamenal první máj návrat plodnosti, květin, úrody jídla, a tedy naděje po zimě, se zábavou od nejzběsilejších, nejchytřejších a nejhloupějších polních tvorů, zajíce a kozy.
Mayday! Mayday! To začalo v roce 1927 jako mezinárodně uznávané tísňové volání vysílané rádiem, které nemělo nic společného s měsícem květnem. Začalo to ve francouzštině – m’aidez! „Pomozte mi!“ To nahradilo morseovku SOS („Zachraňte naši loď“), která byla poprvé mezinárodně přijata v roce 1905. Mayday!, rádiové volání o pomoc, bylo zapotřebí, když rádio nahradilo telegraf a místo pípání a pípání bylo zapotřebí mluvit hlasem.

V dnešní době potřebuje pomoc tradiční levice, založená na dělnických hnutích. Ve Francii je nahradily spontánní mobilizace, jako jsou gilets jaunes, ale ty proti Macronovu prezidentství selhávají; britská Labour Party Keira Starmera je selháním levice už před porážkou toryů. V Německu a USA existují levicová hnutí, ale je nepravděpodobné, že by takové střípky mohly dosáhnout více než střípků – to jsou špetky. Celkově tato levice nepřispívá k porážce svých vlád, zbraní a armád na ukrajinském a blízkovýchodním bojišti ve srovnání s ruskou armádou a Osou odporu téměř ničím.

V Rusku má Marxova a Engelsova strana jednoho vůdce nabalzamovaného a horizontálního na Rudém náměstí; a co by kamenem dohodil ve Státní dumě současného vůdce Gennadije Zjuganova, nabalzamovaného a vertikálního. Hlasy pro kandidáta komunistické strany na prezidenta Nikolaje Charitonina v březnových volbách dosáhly pouhých 4,37 %, což je nejméně, co kdy bylo dosaženo. K letošnímu Prvnímu máji komunistická strana nezveřejnila žádnou analýzu současné situace v Rusku ani program strany. Místo toho svolala shromáždění u sochy Karla Marxe před Velkým divadlem. Kromě toho strana oznámila dvě desítky prvomájových hesel. Patří mezi ně např: „Ať žije rudý první máj!“, „Proletáři všech zemí, spojte se!“, „Práci! Plat! Důvěra v budoucnost!“, „Žádné zvyšování cen a cel!“, „Dostupné bydlení pro mladou rodinu!“ a „Stipendia na úrovni minimální mzdy!“.

Alternativní levicoví ruští vůdci Sergej Glazjev a Michail Děljagin k Prvnímu máji nic nezveřejnili.

Aniž by se zmínili o Prvním máji, Vzgljad, polooficiální platforma pro národní bezpečnost a ekonomické analýzy, vydala zprávu o novém vládním plánovacím dokumentu, v němž jsou uvedeny tři scénáře ekonomické budoucnosti Ruska. Autorkou je ekonomická reportérka Vzgljadu Olga Samofalova.

Text byl přeložen doslovně bez úprav, grafy a obrázky byly doplněny pro ilustraci.

Zdroj: https://vz.ru/economy/

Identifikovány zátěžové scénáře pro ruskou ekonomiku
Co může zabránit dalšímu růstu ruské ekonomiky
Olga Samofalova

26. dubna 2024

Ministerstvo hospodářského rozvoje vypracovalo tři scénáře vývoje ruské ekonomiky na několik let dopředu. Podle jednoho z nich ekonomika země, příjmy z vývozu a reálné příjmy obyvatelstva rostou. Zatímco v případě vysokého napětí se vše děje naopak a je obtížnější vyrovnat se s inflací a udržet silný rubl. Který scénář považují odborníci za nejpravděpodobnější a proč?

Ministerstvo hospodářství sestavilo tři scénáře vývoje v příštích letech: vysoce stresový, základní a konzervativní (střední).

Vysoce stresový scénář je nejpesimističtější. Předpokládá, že vývozní cena ruské ropy klesne v letošním roce na 58,50 dolaru za barel a v roce 2025 na 51,80 dolaru za barel. V současné době se ruská ropa Urals obchoduje za přibližně 79 dolarů za barel. Ve scénáři vysokého napětí však bude Rusko prodávat ropu za méně než 60 dolarů za barel – to je cenový strop stanovený Západem pro sankce.

PRŮMĚRNÁ MĚSÍČNÍ CENA ROPY URALS, LEDEN 2007-LEDEN 2024
V USD za barel

Zdroj: https://www.statista.com/

CENOVÝ ROZDÍL (DISKONT) MEZI REFERENČNÍMI CENAMI ROPY URALS A ROPY BRENT, PROSINEC 2021-ZÁŘÍ 2023.
V USD za barel

Zdroj: https://www.statista.com/statistics/

Podle tohoto vysoce stresového scénáře klesne kurz rublu v letošním roce z 93 na 97 za dolar a v příštím roce na 107, a to na pozadí snížených investic a cen ropy, uvádí se v dokumentech. Do roku 2027 kurz rublu klesne na 120 za dolar.

Pokud vše půjde podle tohoto scénáře, růst HDP se letos zpomalí na 1,5 % a příští rok se růst téměř zastaví a bude činit pouze plus 0,2 %.

V takovém případě se investice do fixních aktiv letos zvýší pouze o 0,5 % a v roce 2025 klesnou o 1,5 %; růst reálného disponibilního důchodu, který v roce 2023 činil 5,4 %, se letos sníží na 1,9 % a v příštím roce na 0,9 %.

Inflaci se v tomto scénáři překonat nepodaří: letos bude činit 7 %, což bude 3 % nad cílovou úrovní centrální banky 4 %. V roce 2025 inflace opět překročí cíl a bude činit 5,3 %.

Scénář vysokého napětí počítá s poklesem těžby a vývozu ropy a zemního plynu v Rusku. Vývoz se tak sníží z 424,2 miliardy USD v roce 2023 na 195,3 miliardy USD v letošním roce a na 365,7 miliardy USD v roce 2025.

Vysoce stresový scénář se může naplnit při splnění jedné ze dvou podmínek.

Za prvé, pokud dojde ke globálnímu poklesu světových cen ropy. „To je však podle našeho názoru nepravděpodobné, protože stabilizace cen ropy je uměle způsobena snížením kvót na těžbu černého zlata členskými zeměmi OPEC+ a dobrovolným snížením vývozu ze strany Ruska. Jinými slovy, aby světové ceny ropy neklesaly, musí Rusko nadále spolupracovat s OPEC+ a v případě potřeby dobrovolně snížit svůj vývoz nebo těžbu,“ říká Vladimir Černov, analytik společnosti Freedom Finance Global.

Za druhé, takový scénář je možný, pokud Západ zvýší vnější tlak na ruskou ekonomiku. „Zvýšená kontrola obcházení sankcí a sankční tlak na třetí země, které s Ruskem obchodují, může vést ke zvýšení slevy na ruskou ropu a snížení jejího vývozu, a to i při vysokých světových cenách ropy,“ říká Černov.

Podle něj jsou rizika stresového scénáře nyní poměrně vysoká, protože vnější tlak na flotilu tankerů a zahraniční banky, které přijímají platby z Ruska, se v poslední době výrazně zvyšuje.

Pravidelně se objevují zprávy, že některé banky přestaly přijímat platby z Ruska v obavě, že se na ně vztahují druhotné americké sankce. Konkrétně se objevily zprávy, že platby za ruskou ropu pozdržely banky v Číně, Spojených arabských emirátech a Turecku. Nedávno bylo oznámeno, že další čtyři velké čínské banky přestaly přijímat platby z Ruska.

Základní scénář vykresluje růžovější obrázek: V letošním roce vzroste HDP o 2,8 % a v roce 2025 o 2,3 %. Ropa zůstane na stejně vysoké úrovni jako nyní – 79,50 USD v roce 2024 a 75,10 USD za barel v roce 2025. Ale i v tomto, nejoptimističtějším ze tří scénářů, ministerstvo zhoršilo prognózu inflace a očekává, že rubl bude postupně oslabovat. V letošním roce tak inflace dosáhne 5,1 % a snížit ji na 4 % bude podle tohoto scénáře možné až v roce 2025. Kurz dolaru vůči rublu bude letos 94,70, v roce 2025 98,60 a v roce 2026 101,2.

Vývoz podle základního scénáře vzroste z 424,2 miliardy dolarů v roce 2023 na 428,7 miliardy dolarů v roce 2024 a na 455,7 miliardy dolarů v roce 2025.

Maxim Rešetnikov, šéf ministerstva hospodářství (vpravo), upozornil na rizika zpomalení světové ekonomiky, pokračujícího tlaku sankcí a napjaté situace na ruském trhu práce; tyto faktory podle něj ministerstvo zohlednilo ve své střední neboli „konzervativní“ prognóze.

Pokud jde o základní a konzervativní (střední) scénář, ty budou fungovat, pokud se zaprvé podaří udržet vysoké světové ceny ropy, k čemuž Rusko potřebuje účast na dohodě OPEC+, a zadruhé pokud bude Rusko nadále vyvážet černé zlato do spřátelených zemí v přibližně současných objemech, domnívá se Černov.

„Základní prognóza ministerstva hospodářského rozvoje předpokládá, že rozpočtové injekce do řady výrobních oblastí budou pokračovat na stejné úrovni jako nyní, stejně jako vysoké sociální výdaje. Při tomto přístupu samozřejmě platy Rusů nadále porostou, i když méně než v letech 2023 a 2024,“ uvedl Fjodor Sidorov, zakladatel Školy praktických investic. Reálné příjmy obyvatelstva letos vzrostou o 5,2 % (téměř stejně jako v roce 2023) a v roce 2025 o 3 %.

PĚTILETÁ TRAJEKTORIE MÍRY INFLACE

Zdroj: https://tradingeconomics.com/russia

RUBL K AMERICKÉMU DOLARU, 2020-AKTUÁLNÍ HDP, 2020-AKTUÁLNÍ, V MILIARDÁCH DOLARŮ.

Vlevo, zdroj: https://www.google.com/
Vpravo, zdroj: https://www.sularu.com/vvp/RUS

Proč se ani v základním – optimálním – scénáři nedaří překonat inflaci a rubl nadále oslabuje?

Faktem je, že v posledních šesti měsících byl kurz rublu podporován výnosem ruského prezidenta o repatriaci devizových příjmů vývozců na burze.
Koncem dubna však platnost tohoto dekretu vyprší. „Ministerstvo hospodářského rozvoje zřejmě v těchto scénářích počítá s tím, že dekret neprodlouží, a v zemi se začne tvořit nedostatek amerických dolarů; to zase povede ke zvýšení jejich hodnoty na burze. Inflace do značné míry závisí na směnném kurzu národní měny, protože s růstem kurzu dolaru se veškeré dovážené zboží stává v rublovém vyjádření dražším. Proto v základním a konzervativním scénáři zůstává inflace při očekávání poklesu hodnoty rublu zvýšená. Ruská centrální banka postupně začne snižovat klíčovou refinanční sazbu, což rovněž oslabí hodnotu ruské národní měny – zřejmě i tato okolnost je v obou scénářích zohledněna,“ vysvětluje Černov.

Prezident Putin vystoupil 25. dubna na výročním zasedání oligarchické lobby, Ruského svazu průmyslníků a podnikatelů, jehož šéfem je Alexandr Šochin (vlevo). Šochin vedl lobbování za Putinovu ochranu před vyšetřováním a trestním stíháním v souvislosti s převodem státního majetku za Jelcinovy vlády. Putin tuto lobby v minulosti přislíbil a minulý týden to slíbil znovu: „Naše orgány činné v trestním řízení v poslední době zahájily řadu případů deprivatizace určitého majetku. Chtěl bych zdůraznit, že nenavrhujeme revizi výsledků privatizace, na což jsme upozorňovali na našem předchozím setkání. Jde o případy, kdy jednání či nečinnost vlastníků podniků a jiného majetku přímo poškozuje národní bezpečnost a národní zájmy. Chtěl bych, aby naši kolegové v tomto sále a v orgánech činných v trestním řízení věděli, že vyvlastnění majetku je oprávněné pouze v situacích, které jsem právě zmínil.“ Klikněte pro celý projev. Zprávu o posledním Putinově veřejném slibu v téže věci si přečtěte zde. Přehled lobbování oligarchů od zahájení speciální vojenské operace naleznete zde.

Také očekávané zvýšení investiční aktivity bude faktorem zrychlujícím inflaci, poznamenává Sidorov. Kromě toho budeme v příštím roce a půl pozorovat vysokou klíčovou sazbu Centrální banky Ruské federace, protože nyní je regulátor vlastně rukojmím základní prognózy ministerstva hospodářského rozvoje, dodává.

Očekávání poklesu těžby ropy a plynu a vývozu z Ruska, a to nejen v případě vysoce napjatého, ale i konzervativního scénáře, může být způsobeno dvěma faktory.

Buď bude Rusko možná muset snížit těžbu a vývoz ropy v rámci dohody OPEC+, aby stabilizovalo světové ceny černého zlata. Nebo může zvýšený tlak na Rusko způsobit logistické potíže při přepravě a placení za vývoz ropy z Ruska, což povede ke zvýšení diskontu na ruskou ropu, poznamenává zdroj Freedom Finance Global. Navíc se neplánuje prodloužení smlouvy o tranzitu ruského plynu přes Ukrajinu.

„Základní scénář ministerstva hospodářství bych zatím označil za nejpravděpodobnější vývoj událostí. Nehledě na to, že v letošním roce existuje příliš mnoho vnějších rizik vedoucích k vysoce stresovému scénáři, uzavírá Černov. Přidává varování, že podle jeho hodnocení ministerstvo hospodářského rozvoje podceňuje možné důsledky zvýšeného sankčního tlaku na země přátelské k Rusku.

POZNÁMKA: Hlavní ilustrací je prvomájový plakát vydaný v Moskvě v březnu 1922. Text říká: „1. máj je oslavou třídního boje. V hrdinné práci u strojů spočívá naděje dělnické třídy“.

Autor: Editor – Neděle, 28. dubna 2024

Překlad Deepl

Zdroj

Design a site like this with WordPress.com
Začít