Larry Johnson: Ať už USA vyzbrojí Ukrajinu jakkoli, cesta k vítězství neexistuje

Larry Johnson / Dnes, 2:43

Střela ATACM a odpalovací zařízení

Dnes něco trochu jiného. Podplukovník ve výslužbě Danny Davis se mnou dnes odpoledne (ve čtvrtek) udělal virtuální posezení a probrali jsme některé nejnovější bludné představy Washingtonu a Kyjeva. To je normální. Jiný je podcast Billa Waltona se Stephenem Bryenem a Erikem Princem, který se trefil do mnoha témat, o nichž jsme s Dannym diskutovali. Na začátku ruské speciální vojenské operace v únoru 2022 Stephen Bryen sdílel názor většiny mainstreamu a zpočátku uvěřil narativu, že Ukrajina má navrch a Rusko selhává.

Stephen však není zaslepený ideolog. Je to přemýšlivý a inteligentní člověk, který působil jako náměstek ministra obrany ve vládě George Bushe mladšího. V průběhu posledních dvou let Stephen pochopil, že jásavá rétorika vycházející z Washingtonu a Kyjeva je nesmysl. Myslím, že vám jeho analytický pohled bude stát za váš drahocenný čas.

To platí i pro Erika Prince. Jeho analýza je zcela jasná.

Klíčovou myšlenkou, kterou jsem uvedl u Dannyho Davise, je, že násilí samo o sobě nezajišťuje úspěšný vojenský výsledek. Vezměme si fyzický úder. Pokud v záchvatu vášně udeříte pěstí do zdi, nejpravděpodobnějším výsledkem bude zlomená ruka. Nedosáhnete ničeho jiného, než že možná poškodíte zeď a zlomíte si ruku. Pokud jdete po ulici a udeříte pěstí cizího člověka, spáchali jste trestný čin a bezdůvodně někomu ublížili. Pokud vás však někdo přepadne a vy útočníka udeříte (a snad ho i omráčíte), jednáte v sebeobraně. Rána pěstí není „jen rána pěstí“.

Zoufalá prosba Ukrajiny získat rakety dlouhého doletu ATACM, aby mohly zasáhnout cíle hlouběji v Rusku, nemá nic společného s prováděním vojenské strategie. I kdyby Západ poskytl Ukrajině všechny rakety z celého svého inventáře, tyto zbraně nestačí na zničení kritických ruských vojenských zařízení a logistických objektů. Takový útok by však podnítil eskalaci ze strany Ruska, která by Ukrajinu dále zdecimovala. Jinými slovy, jednalo by se o nesmyslné použití síly. Zelenskij by udělal lépe, kdyby praštil pěstí do zdi.

Zde je Stephen a Erik s Billem Waltonem (a ne, není to ten basketbalista).

Překlad Deepl

Zdroj

Design a site like this with WordPress.com
Začít