Larry Johnson: Více o taktických jaderných cvičeních a ruských eskalačních možnostech

Larry Johnson / Dnes, 4:07

Chci navázat na svůj nedávný článek Pochopení vojenských cvičení a poskytnout vám hlubší pochopení toho, proč Rusko provádí taktické jaderné cvičení a čeho chce ruský generální štáb dosáhnout.

Současné ruské cvičení nevyskočilo z černé díry ani nebylo narychlo vymyšleno během jednoho či dvou týdnů. Plánování tohoto cvičení začalo již před několika měsíci a zdá se, že ho Rusko mělo připravené, až si to okolnosti vyžádají. V důsledku bojovných a nepřátelských výhrůžek Francie a Velké Británie ohledně rozmístění vojenských jednotek na Ukrajině a posílení ukrajinských zbrojních dodávek sofistikovanějšími zbraněmi zahájilo Rusko před třemi týdny komplexní diplomatickou a vojenskou reakci. Ministr zahraničí Lavrov si předvolal britského a francouzského velvyslance na ruské ministerstvo zahraničí, aby jim dal slovní důtku. Byli důrazně varováni, že pokud k takovým akcím dojde, Rusko odpoví veškerou potřebnou silou.

Zatímco Lavrov přednášel diplomatický výprask, prezident Putin oznámil, že Rusko provede vojenské cvičení, aby otestovalo svou schopnost rozmístit a odpálit taktické jaderné zbraně. Jaké jsou tedy cíle takového cvičení kromě toho, aby Západ vyděsilo?

Prvním cílem je otestovat připravenost jednotek a personálu, který rakety nakládá a řídí odpalovací zařízení. Tito vojáci nesedí na zadku a nečekají, až vzplane červená světlice. Mají jiné povinnosti, které musí plnit každý den. Prvním krokem v procesu cvičení – poté, co národní velitelský orgán přijme rozhodnutí o mobilizaci a nasazení taktických jaderných sil – je vyhlášení pohotovosti jednotkám. Po vyhlášení pohotovosti musí zajistit, aby měly přístup k raketám s jadernými hlavicemi, aby tyto rakety byly naloženy do odpalovacích zařízení, aby odpalovací zařízení byla v dobrém provozním stavu a aby bylo možné nastartovat vozidla.

Další fází cvičení je rozmístění jednotlivých jednotek na určených odpalovacích místech. To znamená, že odpalovací vozidla jsou naložena, posádky naskočí a poté odjedou na místo, kde se mají rozmístit a připravit k odpálení. Každá jednotka musí řešit několik problémů nebo úkolů – např. mají dostatek paliva, vody a potravin? Vědí, jak se dostat na místo, kde mají rozmístit a připravit odpalovací zařízení? Funguje jejich spojení s velitelstvím? Znají správné postupy pro přípravu rakety nebo raket k odpálení?

Pak nastane okamžik pravdy – buď je vydán rozkaz k odpálení, nebo je jim řečeno, aby se stáhli a vrátili se na základnu. Důvodem, proč to Rusové dělají, je vyhodnotit, zda jsou na takovou misi připraveni. A v tom spočívá další účel cvičení – upozornit Západ, že Rusko to s použitím taktické jaderné zbraně myslí smrtelně vážně, pokud se Západ rozhodne vstoupit do konfliktu.

Jak by Rusko mohlo taktickou atomovou bombu použít? Níže zveřejním nedávný videorozhovor Dannyho Davise s Tedem Postolem. Ted v něm hovoří o rozdílu mezi taktickými a strategickými hlavicemi. Jednou z možných variant (pro Rusy však možností poslední instance) je použití kilotunové hlavice na ukrajinském letišti nebo základně, například v Javorově na západní Ukrajině u hranic s Polskem. Javoriv je defacto základnou NATO a je využíván pro skladování zbraní a výcvik žoldnéřských jednotek.

Rusko má několik dalších možností, než bude muset zvážit použití taktických jaderných zbraní. Může zintenzivnit útoky na základny a shromaždiště, kde působí západní síly. Může zavést bezletovou zónu nad Černým mořem pro západní platformy ISR a poté zničit všechny prostředky, které se odváží vstoupit do zakázané oblasti. Rusko může vyřadit satelit Starlink, který umožňuje ukrajinskou komunikaci na bojišti. Myslím, že je malá šance, že Rusové půjdou po satelitu, protože ho Rusové pravděpodobně využívají pro zpravodajské účely a jsou stále zdatnější v rušení komunikace, když je to nutné.

Navzdory mému počátečnímu znepokojení nad ukrajinským útokem na ruský radar ICBM ve Voroněži věnují ruská zpravodajská média této záležitosti jen malou pozornost. Není jasné, co budovy zasáhlo. Nezdá se, že by šlo o dílo rakety ATACM. Díra proražená v boku budovy vpravo na fotografii níže nevykazuje žádné známky požáru ani výbušné síly. Pouze díra. Přesto se stále jedná o vážnou eskalaci ze strany Ukrajiny. Je to podobné jako zásah civilního obytného domu v Belgorodu. Neposiluje taktické ani strategické schopnosti Ukrajiny, ani neoslabuje ty ruské. Je to bezdůvodné násilí, např. proražení díry ve zdi ze strany Ukrajiny.

Doufám, že vám to pomohlo.

Překlad Deepl

Zdrojv

Design a site like this with WordPress.com
Začít