MoA: SitRep Ukrajina – Stát a armáda pokračují ve zhoršování situace

Ukrajinský stát a jeho armáda se rozpadají.

Podle nového mobilizačního zákona prý ukrajinská armáda denně naverbuje/mobilizuje přibližně 5 000 mužů. To je dostatečné k nahrazení současných ztrát, které přesahují 2 000 mužů denně. Kvalita a úroveň výcviku nových sil je však hluboko pod úrovní potřebnou k přežití na frontě.

Ztráty jsou vysoké, protože masové používání ruských kluzákových bomb FAB eliminuje veškerou zjištěnou aglomeraci sil. Ukrajina nenašla žádný způsob, jak jim čelit.

Pro nedostatek obrněných vozidel bude několik nových brigád, které měly být mechanizované, čistě pěchotními silami. Budou schopny držet pozice, dokud nebudou bombardovány, ale nebudou mít prostředky k útoku.

Vysoké tempo mobilizace vedlo k nedostatku mužské populace ve zbytku společnosti. Zemědělská a průmyslová výroba klesá. Lidé, kteří si to mohou dovolit, se vyhýbají nástupu do zaměstnání ze strachu, že budou vytipování pro vojenskou službu. Jiní se pokoušejí uprchnout do zahraničí (strojový překlad):

V Oděské oblasti byl při pokusu o nelegální odchod do zahraničí zadrženo 100 mužů najednou. Hranici museli překročit pěšky a zaplatili za to od 5 do 18,5 tisíce dolarů.
Informuje o tom Státní úřad vyšetřování.

V odvetě za ukrajinské útoky na ruskou energetickou infrastrukturu pokračují ruské síly v likvidaci ukrajinských kapacit. Elektrická síť je na pokraji rozpadu. Elektřina je k dispozici pouze 10 hodin denně. Několik ruských úderů na ty rozvodny, které přijímají dodávky z Evropy, by ji mohlo ukončit.

Ukrajinský stát je v bankrotu:

Údaje se liší a ukrajinská vláda je stále zdrženlivější, pokud jde o zveřejňování souborů ekonomických údajů, ale ukrajinská ekonomika má v současné době hodnotu přibližně 180-190 miliard dolarů. Pro představu je to asi 11krát méně než ruská ekonomika a 131krát méně než ekonomika USA.

Podle serveru politico si Ukrajina v roce 2022 půjčila 58 miliard dolarů, v roce 2023 46 miliard dolarů a v roce 2024 si má půjčit 52 miliard dolarů. Za pouhé tři roky si tedy Ukrajina půjčí 82 % HDP.
Ukrajina si potřebuje půjčit tolik, protože její vláda každoročně utratí téměř dvakrát tolik, než kolik získá na příjmech z daní a jiných zdrojů.

Ukrajinská centrální banka se snaží pomoci devalvací své měny. Za posledních šest měsíců ztratila asi 10 % své hodnoty. Očekává se další „tisk“ peněz, který zahřeje inflaci.

Soukromí věřitelé nadále požadují splátky úvěrů:

Ukrajina utrpěla komplikace ve snaze dokončit nástin restrukturalizace dluhu před koncem srpna, kdy vyprší dvouleté zmrazení plateb, na němž se dohodli soukromí držitelé nesplacených mezinárodních dluhopisů v hodnotě téměř 20 miliard USD.
Vláda v pondělí oznámila, že nedosáhla dohody se skupinou držitelů dluhopisů, což vyvolalo hrozbu, že by se válkou zmítaná země mohla dostat do platební neschopnosti.

Hra na obviňování za zhoršující se pozice ukrajinské armády stojí práci další velitele (strojový překlad):

Na pozadí pokračující obtížné situace Ukrajiny na frontě sílí veřejná kritika velení AFU.
Poslankyně Mariana Bezuglaja opět vystoupila proti vrchnímu veliteli Syrskému. Řekla, že po získání funkce nedokázal „překročit“ zastaralé metody řízení a stal se „ještě autoritářštějším“.

„V této stresové situaci, na pozadí této obrovské odpovědnosti, se stal ještě autoritářštějším, stále více utahuje šrouby a vrací se k takzvaným klasickým technikám sovětské armády,“ řekla Bezuglaja v rozhovoru s novinářkou Natalií Mosejčukovou.

Svůj názor opírá o zprávy, které k ní přicházejí z armády.

Připomeňme, že lidová zástupkyně začala aktivně „počůravat“ vrchního velitele, stejně jako to předtím dělala se Zalužným, který byl později odvolán.

Kromě Syrského však mnohem ostřeji kritizuje i Jurije Sodola, velitele Spojených sil a skupiny Chortycja, která operuje na Pokrovském směru (kde AFU v posledních měsících nejaktivněji ztrácí pozice).

S Bezuglou se ve svých antipatiích vůči generálovi solidarizuje i řada aktivistů, například Serhij Sternenko.

A včera se k tažení proti Sodolovi připojil i náčelník štábu „Azov“ Bogdan Krotěvič. Uvedl, že podal na ukrajinského generála podnět Státnímu úřadu vyšetřování pro spáchání „válečných zločinů“.

Včera večer byl Sodol nahrazen bývalým velitelem 36. brigády námořní pěchoty, jehož výsledky nejsou o nic lepší než Sodolovy.

Dalším, kdo padne, bude Syrski.

Ruské síly mají nyní dostatek mužů a vybavení, aby z velké části překonaly ukrajinské linie. To by si však vyžádalo značné množství obětí. Proto pouze čekají, až se ukrajinská armáda vyčerpá a padne vlastními silami. Teprve po rozsáhlém zhroucení ukrajinské obrany bude vydán rozkaz k dalšímu postupu.

Vložil b dne 25. června 2024 v 11:26 UTC

Překlad Deepl

Zdroj

Design a site like this with WordPress.com
Začít