MoA: Na půdě OSN stojí USA proti zbytku světa


Ted Snider se ptá:

Je Amerika zlotřilou velmocí?

„Unipolární“ dříve znamenalo, že Spojené státy jsou, alespoň teoreticky, samy vůdčí silou světa. Nyní „unipolární“ znamená, že Spojené státy jsou osamocené a izolované v opozici vůči světu.

Snider odkazuje na nedávnou rezoluci Rady bezpečnosti OSN č. 2728, která „požaduje“ příměří v Gaze a „požaduje“ propuštění rukojmích a „požaduje“ neomezené dodávky potravin a dalších věcí do Gazy.

USA nepravdivě tvrdí, že rezoluce není závazná.

Jak píše Snider:

25. března USA postoupily o krok dál a učinily krok k tomu, aby se staly darebáckým státem, který nahradil mezinárodní právo svým řádem založeným na pravidlech. Mezinárodní právo je založeno na systému charty a OSN a je univerzálně použitelné. Řád založený na pravidlech se skládá z nepsaných zákonů, jejichž zdroj, souhlas a legitimita nejsou známy. Pro globální většinu mají tyto nepsané zákony podobu, že se jich dovolávají, když jsou výhodné pro USA a jejich partnery, a nedovolávají se jich, když výhodné nejsou.

Rada bezpečnosti 25. března přijala rezoluci požadující „okamžité příměří na měsíc ramadán respektované všemi stranami, které povede k trvalému a udržitelnému příměří“. Rezoluce mohla projít, protože Spojené státy stály stranou a nechaly ostatních čtrnáct členů Rady bezpečnosti, aby ji přijali tím, že se zdrželi hlasování, místo aby ji vetovali.

Ve svém vysvětlení amerického zdržení se hlasování po přijetí rezoluce však velvyslankyně USA při OSN Linda Thomas-Greenfieldová „překvapivěuvedla, že „plně podporujeme některé kritické cíle této nezávazné rezoluce“.

Její tvrzení, že rezoluce Rady bezpečnosti je nezávazná, nebylo improvizovaným komentářem mimo scénář. Je to strategie země, která prosazuje nikoliv mezinárodní právo, ale řád založený na pravidlech vedený Spojenými státy.

Arnaud Bertrand přidal podobnou myšlenku:

Od počátku bylo zřejmé, že Gaza je v mnoha ohledech bojem mezi mezinárodním právem a „řádem založeným na pravidlech“ vedeným USA.
Celá tato epizoda kolem rezoluce OSN je toho dokonalou ilustrací. Mezi odborníky na mezinárodní právo není sporu o tom, že rezoluce Rady bezpečnosti OSN, které „požadují“ určité kroky, jsou závazné (dobré vysvětlení jednoho právního odborníka zde). Ve skutečnosti rezoluce rady JSOU mezinárodním právem, článek 25 Charty OSN to jasně uvádí: „Členové OSN souhlasí s tím, že budou přijímat a plnit rozhodnutí Rady bezpečnosti v souladu s touto Chartou“.

Přesto USA nyní tvrdí, že „pravidlo“ je ve skutečnosti jiné: „Je to nezávazná rezoluce, takže na Izrael nemá vůbec žádný dopad“.

Kde je napsáno toto pravidlo, že když RB OSN „požaduje okamžité příměří na měsíc ramadán respektované všemi stranami vedoucí k trvalému udržitelnému příměří“, je jaksi nezávazné a „nemá vůbec žádný dopad“ na válčící stranu?

Nikde, v tom je krása řádu založeného na pravidlech: pravidla se vymýšlejí v danou chvíli tak, aby vyhovovala zájmům USA a jejich přisluhovačů v závislosti na okolnostech.

Velkým problémem je, že s tvrzeními USA nesouhlasí doslova celý svět.

Znovu Snider:

Všechny rezoluce Rady bezpečnosti OSN jsou právně závazné a mají status mezinárodního práva. Proto generální tajemník OSN António Guterres řekl: „Tato rezoluce musí být provedena. Její nesplnění by bylo neodpustitelné.“ Zástupce mluvčího OSN Farhan Haq vysvětlil: „Všechny rezoluce Rady bezpečnosti mají status mezinárodního práva. Jsou stejně závazné jako mezinárodní zákony.“

Stejně reagovali na tvrzení USA i další. Pedro Comissario, vyslanec Mosambiku při OSN, jménem deseti zvolených členů Rady bezpečnosti, kteří rezoluci vypracovali, prohlásil: „Všechny rezoluce Rady bezpečnosti OSN jsou závazné a platné“. Poté dodal: „Deset členů doufá, že dnes přijatá rezoluce bude všemi stranami v dobré víře plněna.“

Spojené království rovněž „nesdílelo“ tvrzení USA, což přimělo jeho vyslance při OSN říci: „Očekáváme, že všechny rezoluce Rady budou prováděny. Tato se od nich nijak neliší. Požadavky v rezoluci jsou naprosto jasné.“ Ani Čína nesdílela hodnocení USA. „Čínský velvyslanec v OSN Zhang Jun uvedl, že rezoluce Rady bezpečnosti jsou závazné.“

Také Francie odmítá tvrzení USA a trvá na tom, že rezoluce RB OSN č. 2728 je naprosto závazná a zejména závazná pro Izrael:

„Rezoluce Rady bezpečnosti OSN je podle mezinárodního práva závazná. Všechny zúčastněné strany ji MUSÍ plnit, zejména Izrael, pro nějž je povinností tuto rezoluci dodržovat.“

Podobně se vyjádřilo i Rusko:

Ruské ministerstvo zahraničí v úterý uvedlo, že rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 2728 o Gaze, která vyzývá k okamžitému zastavení palby a přístupu humanitární pomoci, je závazná pro všechny strany včetně Izraele.

„Ruská strana očekává, že závazná rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 2728 přispěje k deeskalaci násilí v Gaze, včetně zabránění izraelské operace v Rafáhu, osvobození rukojmích (a) zvýšení humanitární pomoci civilistům v tomto sektoru,“ uvedla.


Čtyři z pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN – včetně dvou hlavních spojenců USA -, všichni její nestálí členové a generální tajemník OSN výslovně uvedli, že rezoluce RB OSN č. 2728 je závazná.

USA (a možná několik jejich menších zástupců) jsou jediným státem, který to veřejně zpochybňuje.

Bertrand upozorňuje, že to bude mít obrovské důsledky:

Není možné bagatelizovat, jak velké důsledky to má pro integritu mezinárodních vztahů. USA tím fakticky ničí světový řád, který do značné míry vytvořily po 2. světové válce, protože tím vlastně všem říkají, že soubor institucí, pravidel a norem, které jsou jeho základem, nemá smysl. Nyní se fakticky nacházíme ve světovém systému, kde si všichni uvědomují, že policie, vláda a základní soubor zásad se zcela pokazily. To mění všechno.
Co bude následovat? Myslím, že pro USA už není návratu, a myslím, že to vědí, možná nevědomě, jinak by alespoň předstírali, že jednají pro lepší dobro všech. To, že to nedělají, ukazuje, že se fakticky vzdali ambicí obnovit svou hegemonii: teď v tom jedou naostro, aby systém podojili pro sebe, univerzální předstírání je pryč.

Tato Rada bezpečnosti OSN není jedinou institucí, kterou se USA snaží zničit poté, co ji z velké části vytvořily.

V roce 2019 prohrála Světová obchodní organizace svůj odvolací soud:

Odvolací orgán Světové obchodní organizace (WTO), považovaný za nejvyšší soud pro mezinárodní obchod, ztratil o půlnoci z úterý na středu možnost rozhodovat o nových případech sporů.
V senátu, jehož rozhodnutí ovlivňují světový obchod v hodnotě miliard dolarů, má zasedat sedm soudců. Jejich řady se však ztenčily, protože Spojené státy – za posledních tří prezidentů – zablokovaly výměnu na protest proti způsobu, jakým WTO pracuje.

K vydávání rozhodnutí jsou potřeba minimálně tři soudci a funkční období dvou z posledních tří soudců skončilo o půlnoci na úterý.

Podle kritiků to bude znamenat velkou ránu pro globální obchodní systém, protože hrozí, že se vytvoří systém obchodních vztahů založený na moci, nikoliv na závazných mezinárodních pravidlech.

Spojené státy nyní používají protekcionismus, dotace a cla, které jsou podle pravidel WTO, s nimiž dříve souhlasily, zjevně nezákonné. Protože se jim však podařilo, aniž by měly jakýkoli seriózní argument, zničit soud WTO, není již přímá cesta, jak je za to potrestat.

Obchod je však pouze jednou z oblastí mezinárodních vztahů a ostatní členové WTO našli způsoby, jak řešit spory i bez jejího soudu.

V sázce je mnohem více, pokud jde o mírové záležitosti a války vedené s úmyslem genocidy.

Bertrand uzavírá:

Většina zemí však nechce žít ve světě „sněz, nebo budeš sněden“ / „moc dělá právo“, bez pravidel a norem. Časem tedy vznikne nový systém.

Největšími neznámými jsou: zda může vzniknout bez velké globální války, kdo povede výstavbu jeho základů a jak jej lze nastavit, aby byl tentokrát spravedlivý pro všechny a všemi respektovaný?

Nechám na vás, abyste se nad těmito otázkami zamysleli.

Vložil b v Březen 28, 2024 na 16:43 UTC

Překlad Deepl

Zdroj

Design a site like this with WordPress.com
Začít