Mike Whitney: Washington přechází na plán B

MIKE WHITNEY – 26. DUBNA 2024

Tady je to, co by měl každý pochopit ohledně Ukrajiny:

Spojené státy již přešly k plánu B. Ne, Bidenova administrativa k tomu nevydala oficiální prohlášení, ale posun už začal. Washingtonský mozkový trust se vzdal jakékoli naděje na přímé vítězství ve válce (plán A), a proto přijal zcela jinou strategii. (Plán B)

Plán B je kombinací dvou hlavních prvků:

  • A – strategie popření, což je „obranný přístup, jehož cílem je zabránit protivníkovi v dosažení jeho cílů“. V tomto případě je cílem prodloužit konflikt na co nejdelší dobu, aby se Rusku zabránilo dosáhnout jasného vítězství. To je nejvyšší prioritou.
  • B- Pokračovat ve zvyšování a zintenzivňování asymetrických útoků na životně důležitou infrastrukturu a civilní oblasti ve vlastním Rusku s cílem způsobit Rusku co největší škody.


To je v podstatě plán B. Jakékoli obavy o ukrajinský lid nebo budoucí životaschopnost ukrajinského státu nebyly v cynické kalkulaci Washingtonu zohledněny. Důležité je zabránit ruskému vítězství a způsobit Rusku co největší bolest. To jsou hlavní cíle. V praxi to znamená, že budou ve velkém zabíjeni další ukrajinští vojáci, aby bylo možné Ukrajinu nadále využívat jako odrazový můstek pro útoky na Rusko. To, co zde říkáme, již ve skutečnosti potvrdili britští válečníci. Podívejte se na tento úryvek z článku na Zero Hedge:

„… šéf britské obrany, admirál sir Tony Radakin, řekl listu Financial Times, že nová infuze vojenské pomoci ze strany Západu pomůže Ukrajině zvýšit počet dálkových úderů na ruské území:

Podle šéfa britské armády se Ukrajina chystá zvýšit útoky na dálku na území Ruska, protože příliv západní vojenské pomoci má Kyjevu pomoci utvářet válku „mnohem silnějším způsobem“…..

Admirál Radakin pokračoval: „Jak Ukrajina získává více schopností pro boj na dlouhé vzdálenosti… její schopnost pokračovat v hloubkových operacích se [stále více] stane rysem“ války…… Další Radakinova slova ukazují na eskalaci (a ne na vyjednávání) v následujícím textu… Šéf britské obrany říká, že Ukrajina zvýší údery na dlouhé vzdálenosti v Rusku, Zero Hedge“

Vidíte, co mám na mysli? Tohle je plán B napsaný černé na bílém. Už se nepočítá s tím, že by Ukrajina válku vyhrála. Žádné. Země bude pouze využita jako platforma pro hecování, obtěžování a terorizování ruského lidu. To je plán B v kostce.

Jak si však můžeme být jisti, že plán B již začal?

Za prvé, vezměme v úvahu přidělení zdrojů poskytovaných v rámci nového „dodatku k národní bezpečnosti“, který Biden podepsal na začátku tohoto týdne. Zákon poskytuje 61 miliard dolarů pro Ukrajinu, z nichž pouhých 13 miliard bude vynaloženo na zbraně a zbraňové systémy. Jak tato mizivá částka pomůže porazit ruskou armádu?

Nezapomeňte, že USA a spojenci v NATO již vynaložili více než 200 miliard dolarů na financování války na Ukrajině a Ukrajinci prohrávají. Jak má dalších 13 miliard dolarů něco změnit?

Nezmění, ani to není jejím záměrem. Jak jsme již řekli, skutečným účelem těchto peněz je zabránit jasnému ruskému vítězství tím, že se provedou náhodné útoky na kritickou infrastrukturu a civilní oblasti v Rusku. Jakmile pochopíte, že se základní operační plán změnil, vývoj na místě začne dávat smysl. Cílem je popudit geopolitického soupeře, nikoli vyhrát válku. Kapišto?

Tady je, co balíček pomoci ve výši 61 miliard dolarů neudělá: (Podle politického analytika Teda Snidera)

Neposkytne dostatek peněz. Neposkytne tolik potřebné zbraně, ani je nedodá včas. Neposkytne ještě potřebnější vojáky. A nezajistí vítězství…..Ačkoli je 61 miliard dolarů obrovská částka, není dostatečně velká na to, aby porazila Rusko. Co 61 miliard dolarů pro Ukrajinu neudělá, The American Conservative

Stojí za zmínku, že většina nejlépe vycvičených ukrajinských bojových jednotek již byla zlikvidována. Jsou pryč. To donutilo Zelenského režim unášet muže z kyjevských ulic a posílat je do boje s pouhým dvoutýdenním výcvikem, což je důvodem tak vysokých ztrát. Nikdo nevěří, že tito „zelení rekruti“ ruskou armádu rozmetají, nebo dokonce zpomalí její neúprosný postup. Nikdo. Tito muži jsou prostě obětováni, aby Washington mohl pokračovat v útocích bezpilotními letouny na ruská ropná zařízení u Moskvy nebo bombardovat civilní vesnice na ruských hranicích či provádět údery na Kerčský most . Jinými slovy, tyto pokračující orgie krveprolití jsou udržovány, aby vyšinuté západní elity mohly pokračovat v zasazování letmých úderů, které ruský medvěd smete jako otravného komára. Takovou hodnotu přikládají tyto miliardářské elity lidskému životu. Nic pro ně neznamená. Podívejte se na ukázku z článku Scotta Rittera:

„Americký prezident Joe Biden nedávno podepsal dlouho odkládaný balíček v hodnotě 95 miliard dolarů, včetně 61 miliard dolarů na pomoc Ukrajině.
Nejméně 13,8 miliardy dolarů z této částky bude použito na dodávky zbraní, například raket dlouhého doletu ATACMS a stíhaček F-16…..

„Vojenská pomoc ve výši 13,8 miliardy dolarů, která bude poskytnuta Ukrajině, nebude stačit na to, aby v podstatě zastavila pokračující ruský postup“ a „změnila výsledek na bojišti“, prohlásil…..

Rusko má v současné době „vojenskou převahu, ne-li přímo nadvládu, podél celé linie dotyku, a to nejen na frontové linii, ale zasahuje i do týlových oblastí ukrajinských obranných oblastí.“… Scott Ritter: Ritter Ritter: Výrazná vojenská pomoc USA Ukrajině neomezí strategickou převahu Ruska, Sputnik

Američané, kteří se bláhově domnívají, že nový dodatečný balíček pomoci pomůže vyhnat „zlé“ Rusy z Ukrajiny, žijí v zemi La la land. Nic nemůže být vzdálenější pravdě. Nikdo, kdo sleduje dění na místě, si nemyslí, že Ukrajina má nějakou šanci porazit dobře vybavenou a vysoce motivovanou ruskou armádu, která se může pochlubit téměř neomezenými rezervami, neomezenou průmyslovou kapacitou, neomezenými zdroji a pevným přesvědčením, že Západ využívá Ukrajinu k rozbití jejich země a dosazení vlastní loutky v Moskvě. To je to, za co bojují, a proto vyhrají. Zde je více informací od Snidera:

„61 miliard dolarů nezmění výsledek této války,“ Nicolai Petro, profesor politologie na Rhodoské univerzitě a autor knihy Tragédie Ukrajiny, (podle) Valerije Zalužného…..To… by vyžadovalo pětkrát až sedmkrát větší částku, tedy 350-400 miliard dolarů.“ (Ale)  I kdyby tyto peníze stačily, nezajistily by Ukrajině zbraně, které potřebuje, protože zbraně nejsou k dispozici ke koupi. (Podle) plukovníka americké armády ve výslužbě Daniela Davise, staršího spolupracovníka organizace Defense Priorities: „i když peníze dostanete, nebudete mít k dispozici potřebný počet dělostřeleckých granátů, záchytných raket pro protivzdušnou obranu. Dělostřelecké granáty nemůžete vyrábět rychleji než nyní. Je to otázka fyzických kapacit: nemůžeme to udělat.“….

I kdyby Západ dokázal Ukrajině zbraně včas poskytnout, „velkým problémem pro Ukrajinu“ podle Davise není poskytnutí zbraní, ale „otázka lidských zdrojů“. Ztráty Ukrajiny na bojišti, mrtví a zranění, způsobily, že Ukrajina má větší problém s lidskými zdroji než s dělostřelectvem…., i kdyby USA poskytly Ukrajině všechny zbraně, které potřebuje, „nemá muže, kteří by je použili“. Co 61 miliard dolarů pro Ukrajinu neudělá, The American Conservative

Tohle všechno jsou docela základní věci. Je zřejmé, že pokud nemáte muže, peníze nebo zbraně, prohrajete. A maniakální správci tohoto neúspěšného protiruského tažení VĚDÍ, že Ukrajina prohraje, ale přesto se rozhodli ve válce pokračovat. Proč?

Protože jim na životech, zkáze a rozpadu ukrajinského státu nezáleží. Jediné, na čem jim záleží, je způsobit Rusku bolest, ať to stojí, co to stojí. To je ta „ušlechtilá věc“, za kterou položilo život 500 000 Ukrajinců. A proto se tento krvavý debakl stále nekonečně vleče, přestože o výsledku nikdy nebylo pochyb.

Překlad Deepl

Zdroj

Design a site like this with WordPress.com
Začít