Paul Craig Roberts: Proč Čína čelící nekonečným problémům ze strany Washingtonu přijala návštěvu Blinkena, jejímž cílem bylo narušit vztahy Číny s Ruskem?

Dnes, 15:07

Paul Craig Roberts

Blinken obviňuje Čínu, že pomáhá Trumpovi ukrást listopadové volby

Naposledy to byla Russiagate. Bude to tentokrát Chinagate?

https://www.rt.com/news/596656-blinken-cnn-election-interferense/

Zatímco Blinken z jedné strany úst obviňuje Čínu, z druhé strany jí vyhrožuje sankcemi, pokud se Čína nevzdá podpory Ruska. https://www.rt.com/news/596632-blinken-in-beijing-russia/

Zároveň Blinken chystá neplechu na Tchaj-wanu a podporuje americkou vojenskou pomoc a přítomnost na ostrově navzdory oficiální americké politice „jedné Číny“. Čínské vládě jistě musí dojít, že pokud Čína pomáhá Washingtonu izolovat Rusko, je izolována i sama Čína. Vzhledem k takovým zprávám, jako je tato – „USA obkličují Čínu vojenskými základnami, aby v případě konfliktu odřízly přístup k oceánu“ ( https://sputnikglobe.com/20240427/us-encircling-china-with-military-bases-to-cut-off-ocean-access-in-conflict-scenario-reports-1118142625.html ). – se čínský „expert na Rusko“ profesor Feng Yujun jeví jako velmi pošetilý. Je těžké si představit rozvoj Číny a projekt Hedvábné stezky bez ruské energie.

Ale možná ani to ne. Ruská i čínská vláda mají bludné tendence, že pokud odmítnou na provokace Washingtonu reagovat více než slovy, bude nakonec vše v pořádku. Z mého pohledu politika vyhýbání se konfliktům pouze zvyšuje počet a závažnost provokací.

Jak zdůrazňuji, nejdůležitějším krokem k míru by bylo rusko-čínsko-íránské vyhlášení smlouvy o vzájemné obraně. To by do zahraniční politiky USA vneslo chybějící opatrnost a zastavilo provokace, které vedou k jaderné válce.

Překlad Deepl

Zdroj

Design a site like this with WordPress.com
Začít